09 Şubat 2018
/
By:
NET Destek/
- 0 Comments
/
- E-Reçete Programı
E-İmza Nedir?
e-İmza hizmeti, Bilgi Teknolojikeri ve İletişim Kurumu onaylı elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları tarafından sunulan bir hizmettir.
E-İmza, elektronik ortamda bulunan bir belgeye eklenerek imzalayanın kim olduğunu belirlemeye yarayan veridir. 5070 Sayılı Kanun uyarınca e-imza, ıslak imza ile eşdeğerdedir. E-imza sertifikası dağıtmaya yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından dağıtılan sertifikalar kullanılarak imzalama işlemi yapılır.Elektronik imzanız bir akıllı kart üzerinde size ulaştırılmaktadır. İmza kartınızı standart bir akıllı kart okuyucusuna takarak sisteme giriş yapılabilmektedir.Elektronik imza ya da e-imza bir bireyin kişisel imzasının yerine geçen, kimlik doğrulama amacıyla kullanılan bir elektronik veridir ya da yasadaki tanımı ile: elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veridir. Elektronik imza, bir bilginin veya belgenin erişiminin üçüncü taraflara kapalı olduğu ortamlarda, belgenin bütünlüğünü bozmaksızın tarafların kimliklerinin doğrulandığını elektronik araçlarla garanti eden harf, karakter veya sembollerden oluşur.
E-İmza Nasıl Alınır?
E-İmza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar tarafından sunulmaktadır. Bu firmaların listesi ve diğer bilgilere www.btk.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.E-İmzanızı çalıştırabilmeniz için öncelikle kart sürücü yazılımını kurmanız gerekmektedir. Bu yazılım elektronik imza ile beraber gönderilen CD veya diğer medyalar içerisinde bulunabilir veya e-imzanızı aldığınız firmanın internet sitesinden edinilebilir.
Bilgisayarınıza kurulan program ile elektronik sertifikanıza giriş gerçekleştirebiliyorsanız sertifikanız kullanıma hazırdır.Ayrıca e-imza, belgenin izinsiz veya yanlışlıkla değiştirilmesini ya da silinmesini önleyerek veri bütünlüğünü garanti eder. E-ticaretin yaygınlaşmasıyla elektronik imza uygulaması da önemli hale geldi. Kamu kurumlarıyla yapılan işlemler, bireysel ve kurumsal bankacılık işlemleri, elektronik sözleşmeler ve elektronik faturalar, elektronik imzanın başlıca kullanım alanlarıdır.
Elektronik imza kullanıcılarına aşağıda belirtilen üç temel özelliği sağlamaktadır:
* Veri Bütünlüğü: Verinin izinsiz ya da yanlışlıkla değiştirilmesini, silinmesini ve veriye ekleme yapılmasını önlemek,
* Kimlik Doğrulama ve Onaylama: Mesajın ve mesaj sahibinin iletiminin geçerliliğini sağlamak,
* İnkar Edilemezlik: Bireylerin elektronik ortamda gerçekleştirdikleri işlemleri inkar etmelerini önlemek.