Diğer Hizmetlerimiz
Bulut ERP İle Her yerden Bağlanın Rahatlığı Yaşayın
Bulut ERP İle Her yerden Bağlanın Rahatlığı Yaşayın

Bulut ERP

Enterprise Resource Planning –  Bulut ERP Nedir?  Kurumsal kaynak planlaması ya da işletme kaynak planlaması, İşletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken iş gücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel addır.

Muhasebe Programı: Muhasebe Programı iş gücünüzün ayrılmaz bir paçasıdır. İşinize uygun muhasebe programları iş takibi ve müşteri takip işlerinizi hızlandırır. Ve sizlerin işlerinizi daha hızlı ve ulaşmanız kolay bir biçime getirir.

Kurumsal kaynak planlaması (ERP) sistemleri, bir işletmenin tüm veri ve işlemlerini bir araya getirmeye veya bir araya getirilmesine yardımcı olmaya çalışan ve genelde kullanımı kolay olan sistemlerdir. Klasik bir ERP yazılımı işlem yapabilmek için bilgisayarın çeşitli yazılım ve donanımlarını kullanır. ERP sistemleri temel olarak değişik verilerin saklanabildiği bütünleşik bir veritabanı kullanırlar. Kurumsal kaynak planlaması anlam olarak, işletmenin tüm kaynaklarının birleştirilip, verimli olarak kullanılması için tasarlanmış sistemlere denmektedir. ERP kavramı ilk olarak üretim çevrelerinde kullanılmaya başlansa da; günümüzde Bulut ERP sistemleri çok daha geniş bir alanda telâfuz edilmektedir.

ERP sistemleri, bir işletmenin iş alanına ya da ismine bakmadan, işletmenin tüm temel işlemlerini kendi yapısı altında toplayabilir. İşletmenler, kâr amacı olmayan kuruluşlar, vakıflar, hükümetler veya diğer varlıklar ERP sistemlerini kullanabilirler. ERP sistemleri iki veya daha fazla yazılımı bir araya getirerek bir yazılım paketi halinde de sunulabilir. Bu gibi sistemlere ERP yazılım paketleri denir. Teknik olarak ise ERP yazılım paketleri hem maaş bordro akışlarını hem de muhasebe işlevlerini bünyesinde barındırır. Buna rağmen, ERP yazılım paketi tanımı daha çok büyük ve geniş uygulumalar için kullanılmaktadır. Bir Bulut ERP sistemi kullanıcının, iki veya daha fazla bağımsız yazılımın arayüzü ile karşılaşmasını engeller ve ek avantajlar sağlar.

Üretim: Mühendislik işlemleri, Malzeme listeleme işlemleri, Çizelgeleme Kapasite analizi, İş Emri yönetimi Kalite Kontrol, Maliyet yönetimi, Üretim işlemleri, Üretim projeleri, Üretim akışları, Tedarik Zinciri Yönetimi: Envanter yönetimi, Sipariş girişi, Satın alma, Ürün yapılandırması, Tedarik zinciri planlaması, Tedarikçi çizelgeleri, Mali Yönetim: Genel hesap defteri, Nakit yönetimi, Nakit çıkışları, Nakit girişleri, Durağan varlıklar…

Detaylı Bilgi İçin Arayınız:

Bizi Arayın: 0216 392 0 222

Bize Yazın: [email protected]

Detaylı İletişim İçin Tıklayınız…

×
Merhaba Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?
happy wheels